Hvad er disruption?

Skrevet af ADVANZ

Kontakt os

Hvorfor er disruption på agendaen?

Disruption er for tiden et meget anvendt begereb. “Disrupt eller dø” eller “Disrupt eller bliv disruptet” er et ofte anvendt udtryk. Disruption er ikke noget nyt og vi har gennem tiderne set gode eksempler på disruption.

 

Flere forhold medvirker til at der tales om disruption:

  1. Udbredelsen af deleøkonomien som giver muligheder for nye forretningsmodeller og med lave eller ingen omkostninger til “assets”
  2. Udbredelsen af nye teknologier der medfører automatiserede processer er 3D-printing, AI (kunstig intelligens) eller IoT (Internet of Things). De giver mulighed for stor grad af effektivisering og erstatning af manuel arbejdskraft.
  3. Udbredelsen er nye teknologier, der giver mulighed for sammensmeltning af flere servicetyper som f.eks. Smart Devices der tilgodeser multiple behov på tværs af industrier.

Disprution er innovation men det er innovation med konsekvens for den klassiske forretningsmodel i industrien. Alle virksomheder har brug for at gennemføre innovation af deres produkter og/eller forretningsmodel.

Nogle gode eksempler er:

 

Elektricitet

Opfindelsen af elektricitet disruptede en branche der forsynede familier med olie/petroleum til oplysning af deres hjem. Det krævede dog også lige opfindelsen af den elektriske lampe. De to opfindelser gik hånd i hånd og bemærk lampen var det sidste led i distributionen / omsætningen af elektricitet til noget værdifuldt

 

Streaming af underholdning

Netflix – streaming af underholdning efter behov. Netflix benyttede sig af 3 teknologier

  • Internettet.
  • Kompressionsteknologi til distribution af indhold.
  • PC eller TV-devices (med internet forbindelse). Igen er der her tale om anvendelse af et andet medie til distribution.

Multimedie

Apple – De formåede at definere deres medie / device som et distributionsmedie til tale, lyd, billede og content og samtidigt byggede de et øko-system (igen distribution) op omkring lyd og content via apps.

 

Hold øje med emergent technologies

Wikipedia har et bud på Emerging Technologies i bredeste forstand.

Listen er lang og spændende, men udfordringen er, at vælge den eller de teknologier der virkeligt vil gøre en forskel indenfor Jeres branche.

Vores anbefaling er, at den enkelte organisation og virksomhed nedsætter en tværfaglig gruppe, der researcher, er kreative og laver prototyper med anvendelse af teknologierne.

Alle kan risikere disruption men nogle mere end andre

Grundlæggende er virksomheder med store mængder af assets som f.eks. butikker, biler, hoteller udsat. Internettet og e-commerce formåede at reducere /eliminere behovet for fysiske butikker og ligeledes internetbanker. Uber har med deres koncept formået et gøre private bilejers biler til deres asset som erstatning for investering i en bilpark. AirBnB har formået at gøre det samme med udgangspunkt i private boliger fremfor hoteller.

Der skal mod til for at skabe disruption

Disruption er innovation. Innovation hvor industriens klassiske forretningsmodel brydes og enten tilbyder opfyldelse af behov via nye teknologier eller hvor flere branchers behovsopfyldelse sker gennem et medie / teknologi.

Disruption kræver at virksomhederne har modet til, at nedsætte en uvildig arbejdsgruppe der prøver at starte virksomheden op igen med anvendelse af nye teknologier eller nye former for behovsopfyldelse. Eller rettere virksomhederne skal have modet til at ødelægge deres egen forretning.

“Coruage doens’t mean you don’t get afraid. Courage means you don’t let fear stop you”

Bethany Hamilton, Champion Surfer

Konsekvenserne af disruption

Disruption er en konsekvens for den klassiske forretningsmodel. Disruption medfører kvantespring i virksomhedens konkurrenceevne og giver mulighed for at opnå betydelige markedsfordele ikke bare i egen industri men muligvis også i andre industrier.

Hvad er disruptive innovation

Disruption bør overvåges.Disruption er gdot for brugerne.Disruptive innovation er innovation hvor en eller flere spillere. Disruptive innovation kræver mod. Disruptive innovation kræver sin egen metode. Disruptive innovation hænger også sammen med design thinking. Disruptive innovation bør dokumenteres som model og metode

Search & Rekruttering

Rekruttering
“Nye ledere eller medarbejdere er en mulighed for at udvikle organisationen. Vores udgangspunkt er Jeres forretning og ønsket om at styrke den.”

Services

Mere om os

Rådgivning & Udvikling

Rekruttering

“Vi tror på at organisationer, der fokuserer på at opbygge egne færdigheder inden gennemførelse af forandringer, har signifikant større sandsynlighed for at få succes.”

Blog

Rekruttering

Vi har udgivet en række artikler baseret på vores erfaringer og synspunkter.

Tema

Seneste indlæg

Tight , Loose, Tight : 3 små ord der kan ændre dit syn på ledelse

Tight , Loose, Tight : 3 små ord der kan ændre dit syn på ledelse

Hvad er Tight Loose Tight ledelse?Liz Guthridge skrev (2018) først om Tight Loose Tight i en artikel på Forbes.com How to drive success with three little words. Her introducerede hun til Tight Loose Tight som ledelsesform. Formen kan kort opsummeres i nedenstående...

Om os

Om ADVANZ
“Vores navn ADVANZ er afledt af det engelske udtryk advance [ad-vans] som på dansk kan oversættes til at avancere, accelerere eller forbedre yderligere.”
 

Nysgerrig på mere?

Vores mål

Vi udvikler organisationer gennem rekruttering, rådgivning, træning og forandring.

Vores ambition er at gøre virksomheder og organisationer parate og kompetente til løsning af de fremtidige udfordringer.

 

Indled en dialog

Få mere information om hvordan vi kan udvikle dig, dit team eller din organisation.

Nysgerrig på mere?

Læs mere om Innovation | Organisationsudvikling eller andre emner

Pin It on Pinterest